Er zijn zeer grote verschillen tussen de diverse LED displays en modules.
Door onwetendheid kan dit grote (financiële) gevolgen hebben.

Als u niet weet waar u op moet letten bij het aanschaffen van een LED scherm, zult u uiteindelijk niet tevreden zijn met uw LED scherm. De bedoeling van deze informatie is het informeren van aspirant kopers en hen helpen een weloverwogen beslissing te kunnen laten nemen bij de aanschaf van een LED scherm.

Wat is een LED?

LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een zeer kleine lichtbron en verschilt enorm van de conventionele gloeilamp. Een LED heeft geen gloeidraad, is veel efficiënter en dus energiezuiniger. Een LED heeft een langere levensduur en is duurzamer. Mede doordat LED lampjes steeds kleiner en krachtiger worden (en dus een hogere licht sterkte krijgen) worden deze gebruikt in de digitale LED displays.

LedXtra - LED Displays - Wat is LED?

Er zijn twee type leds die gebruikt worden in een digitaal scherm:

 1. DIP LED
  De eerste is de conventionele DIP LED. Dit staat voor Dual in-line Package. Concreet betekent dit, dat er twee elektronische pinnen per lampje parallel gemonteerd staan. De DIP LED is gemaakt voor het maken van één kleur licht.
  De geëvolueerde SMD LED, staat voor Surface Mounted Technology. Letterlijk betekent dit, dat een SMD LED aan de oppervlakte van de printplaat gesoldeerd wordt.
 2. SMD LED
  De SMD is ontwikkeld voor toepassingen in de full color LED schermen. Deze SMD led is veel kleiner dan de gebruikelijke DIP led en heeft hierdoor een veel lager energieverbruik. Dit kan oplopen tot 30% minder energieverbruik in vergelijking met de conventionele DIP LED. De DIP en SMD leds hebben beide een levensduur van ca. 100.000 uur (zo’n 11 jaar).Echter wordt de levensduur ook bepaald door weersinvloeden en het dagelijkse gebruik. Zodra een LED continue zijn maximale lichtsterkte moet afgeven zal de levensduur van de LED afnemen.

IK WIL GRAAG ADVIES

Bij de aanschaf van een LED scherm is de grootste uitdaging de keuze van het formaat, de pixel en type led. De informatie hierboven beschreven moet kunnen bijdragen aan de juiste keuze. Zorg dat er voldoende informatie beschikbaar is voor het bepalen en laat je informeren door een professional!

Vrijblijvend advies

Hoe maken de leds alle kleuren?

De primaire kleuren om alle kleuren te kunnen maken zijn Rood, Groen en Blauw (RGB). Met een combinatie van deze primaire kleuren kan elke kleur gemaakt worden, wanneer alle drie leds volop branden zal de getoonde kleur wit zijn. Zo kunnen we door het combineren van de primaire kleuren (rood, groen en blauw) en de lichtsterkte per afzonderlijke primaire kleur een full color LED scherm maken.

LED scherm basis begrippen

Er zijn drie industriële termen voor LED schermen die gebruikt worden, n.l.:

 • Pixel
 • Pitch
 • Matrix

Elke Pixel heeft één of meerdere leds, het aantal leds per pixel kan variëren. (Bij een full color LED scherm zitten er 3 leds – (Rood, Groen, Blauw) in één pixel).

De grote bepalende factor bij de scherpte van het beeld wordt bepaald door de Pitch van de LED. De Pitch is de hartafstand tussen elke Pixel. De Led schermen met een smallere (dichter bij elkaar) Pitch, zal meer pixels bevatten en hierdoor een hogere resolutie hebben.

De derde bepalende factor is de Matrix. De Matrix is samengesteld uit het aantal pixels in de hoogte en het aantal pixels in de breedte van het LED scherm. De Matrix bepaalt de fysieke afmetingen van het scherm. Bij kleinere LED schermen bepaalt de Matrix de grootte en het aantal karakters die weergegeven kunnen worden op het digitale scherm. Bij een full colour LED scherm bepaalt de Matrix hoeveel totale ruimte er beschikbaar is, en met welke ratio er afbeeldingen of video’s geprogrammeerd kunnen worden.

Het is van groot belang om de juiste hoogte en breedte te kiezen. Laat jezelf adviseren door een professional voor de keuze van de beste Matrix.

In een notendop: één of gegroepeerde leds maken één Pixel. De afstand tussen de Pixels, de Pitch, bepaald de resolutie. De Matrix wordt bepaalt door het aantal verticale en horizontale pixels.

LedXtra - LED Displays - Hoe maken de leds alle kleuen

Hoe groot moet mijn LED scherm zijn?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het van belang om te weten wat de locatie, de omstandigheden en de specifieke toepassing van het LED scherm is. Deze factoren dienen goed in kaart gebracht te worden, voor er een keuze gemaakt kan worden in de grootte en type van het LED scherm. 

Enkele belangrijke factoren zijn:

 • Snelheid waarmee de doelgroep aan het LED scherm voorbij gaat
 • Obstakels voor en naast het LED scherm (ook vanwege licht reflectie)
 • Kijkafstand en kijkhoek van het LED scherm
 • Hoogte van het LED scherm
 • De weer te geven tekst, afbeeldingen en/of video
 • Andere factoren die meespelen zijn o.a.: de stroomvoorziening, de windbelasting etc.
 • De weer te geven tekst, afbeelding en/of video in combinatie met de kijkafstand is de meest belangrijke factor om de grootte van het LED display te kunnen bepalen. 
LedXtra - LED Displays - Hoe groot moet mijn LED scherm zijn?

Zodra alle factoren bekend en bepaald zijn, kan de grootte van het scherm in combinatie met de Pitch van de LED bepaalt worden. Wanneer het LED scherm van een grotere afstand gezien wordt door voorbijgangers in een auto die bijvoorbeeld 100 km/u rijdt, zal een grotere Pitch nodig zijn, om ervoor te zorgen dat het verkeer de tekst of de afbeelding nog duidelijk kan lezen/zien. Wanneer het digitale LED scherm dichterbij het verkeer staat en de snelheid van het voorbijrijdende verkeer ook lager is, kan er een kleiner lettertype en een kleinere pitch gebruikt worden.

De kijkafstand tot het scherm bepaalt de mate van resolutie. Bij een grotere kijkafstand zijn de details in de weergave op het LED scherm minder van belang, aangezien deze minder zichtbaar zullen zijn.Wanneer het LED scherm dichterbij staat zal men alle details willen zien en kan er een kleinere pitch gebruikt worden.

Het bepalen van de grootte van het LED scherm is gecompliceerd en afhankelijk van een aantal factoren. Met name de combinatie tussen pixel en pitch is lastig te bepalen. 

IK WIL GRAAG ADVIES

Bij de aanschaf van een LED scherm is de grootste uitdaging de keuze van het formaat, de pixel en type LED. De informatie hierboven beschreven moet kunnen bijdragen aan de juiste keuze. Zorg dat er voldoende informatie beschikbaar is voor het bepalen en laat je informeren door een professional!

Vrijblijvend advies

Wat zijn de kosten van een LED scherm?

De werkelijke kosten van een LED scherm worden bepaalt door het aantal LED modules in het display en de kwaliteit hiervan, (hoe hoger de resolutie, hoe kleiner de pixel, hoe hoger de kosten) de behuizing of kast vormt een klein onderdeel van de totale kostprijs.

Het onderhoud aan het LED scherm is wel prijs bepalend, er zit prijsverschil in de manier hoe de service uitgevoerd kan worden, via de voorkant van de kast, de zogenaamde “front service”, of via de achterkant van de kast, de zogenaamde “back service”. Een LED scherm met “back service”, dus via de achterzijde, zal goedkoper zijn dan een “front service” LED scherm, dus via de voorzijde. Een LED scherm gemonteerd aan een gevel zal standaard worden uitgevoerd met “front service” panelen.

Het aantal leds in het display is ook een goede indicator voor de ‘performance’ van het led scherm. Meer leds geven een hogere lichtsterkte en een hogere/fijnere resolutie. Een lage lichtsterkte en een slecht leesbaar LED scherm zal een veel lager effect hebben. Het LED scherm zal minder opvallen en wordt nauwelijks gelezen.

Het aantal leds is ook van belang met betrekking tot de achteruitgang in lichtsterkte van het LED scherm. In het algemeen zal een LED Diode 20% van zijn lichtsterkte in de eerste ca. 2000 uur gebruik verliezen, na de eerste 2000 uur zal de lichtsterkte heel langzaam verminderen tot de geschatte levensduur van ca. 100.000 uur. De kijkhoek van het LED scherm is een ander belangrijk aandachtspunt. Er zijn verschillende type leds op de markt met een eigen specifieke kijkhoek. De ‘high beam’ LED kan met een hoge lichtsterkte en al dan niet met lens in een smalle kijkhoek licht uitstralen. Met als doel een gefocuste lichtbron naar een bepaald punt. Met een ‘wide angle’ LED wordt de kijkhoek verbreed tot maximaal 140 graden.

Een LED scherm samengesteld uit ‘high beam’ leds zal extreem fel en duidelijk leesbaar zijn, zodra de kijkrichting haaks op het scherm is. Zodra de kijkpositie verandert, zal het totale beeld snel verslechteren en naar zwart gaan. Met ‘wide angle’ leds is het beeld goed zichtbaar tot een kijkhoek van 140 graden.

LED scherm met of zonder (plexi)glas?

Een LED scherm met een (plexi)glazen plaat ziet er niet alleen mooier uit, maar heeft ook als voordeel dat het makkelijker schoon te houden is. Bijkomend voordeel is dat deze schermen nog meer vandaalbestendig zijn. Daarnaast heeft een LED scherm met glazen plaat ook veel nadelen; het display wordt zwaarder door de glazen plaat en de warmte kan moeilijker afgevoerd worden. Als de zon direct op het glazen plaat schijnt zal deze weerkaatsen en zal er een hogere brightness nodig zijn om het zelfde gewenste resultaat te behalen.

‘Outdoor’ LED modules zijn aan de voorkant van de LED module waterdicht (IP 65). Het LED scherm zonder (plexi)glas plaat is zondemeer waterdicht. Bij een LED scherm zonder glas zal de regen het vuil wegspoelen en het scherm op een natuurlijke manier reinigen.